sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Nando fysioterapiassa ja kouluponi

moikka! 
Valitettavasti en ole taaskaan ehtinyt postailla, en ehtinyt tehdä sitä myday postausta, mutta teen kokonaan uuden joku päivä, koska en muista edes enään miten se päivä kokonaisuudessaan meni.. 
 Mutta tallilla menee nyt niin paljon aikaa, että postailu saa siirtyä vähän sivummalle, niinkuin se vähän onkin ollut. Harmittaa se, että olisi vaikka kuinka paljon asiaa, mutta ei niitä ehdi kirjoittamaan.
 Nykyään päivät menee suunnilleen sillä rutiinilla, että kun tulen koulusta, lähden melkein suoraan tallille, josta tulen puoli kymmenen aikoihin, jonka jälkeen teen läksyt + muut hommat jolloin en valitettavasti ehdi postaamaan :(

Mutta maanantaina Fanny tuli taas Ruotsista tallille hieromaan, joten Nando pääsi hierontaan. Elina oli näyttänyt ratsain, miten Nando liikkuu mutta Nando oli kuulemma pukitellut ja viennyt vaan laukassa :D onneksi se menee mulla kuitenkin ihan normaalisti sileellä.. 
Fanny oli epäillyt Nandon joskus tippuneen esteen päälle, koska sillä on satulavyön kohdalla kipeä paikka, jonka takia se ei ole pitänyt vyön kiristyksestä..
Mutta Nandon oikeasta lavasta on myös revennyt joskus solisside, jonka takia lapa on tipahtanut alaspäin ja nyt se "suojelee" lapaansa pitämällä sen tiukasti kiinni rungossa kompensoivilla lihaksilla. Sen takia se ei asetu, eikä taivu kunnolla ja kulkee vinossa. Nando alkaa kuulema hyppäämään(ja pukittelemaan) paremmin kun lapa saadaan kuntoon.
Kuntoutukseen kuuluu erilaisia venytyksiä, sekä TENS-laite. Seuraavan lauseen oon kopioinut Elinan blogista koska sitä en osannut selittää. "Laitteessa on sähköjohtojen päissä kaksi "läppää" (samanlaisia kuin sairaaloissa kiinnitetään ihmisiin), jotka kiinnitetään kuntoutettavan lihaksen molempiin päihin. Sitten laite kytketään päälle ja se johtaa sähkövirtaa lihaksen läpi saaden sen supistelemaan. Hevosta voi olla todella vaikea saada käyttämään ruhjoutunutta tai surkastunutta lihasta, mutta kun hevosen aivot ohitetaan ja käsketään lihaksen tehdä töitä suoraan sähköllä, se ei voi lintsata lihaksen käytöstä."
Käytetään tota laitetta seuraavat 2kk joka päivä, ja Nando saa olla aivan normaali liikunnassa ja hyppäyksessä. Pari päivää fysioterapian jälkeen Nandolla piti mennä vain pitkän aikaa käyntiä, ja sen jälkeen suoraan laukkaa, koska sen piti tavallaan oppia käyttämään lapaa uudella tavalla.
Muuten Nando oli tykännyt olla hierottavana, ja Fanny olikin kehunut sen luonnetta :) Voin joskus kuvata teille Nandon venytykset, jos teitä kiinnostaa.

Tens-laite Nandolla.


Fysioterapian jälkeen Nando on ollut tosi rento ratsastaa, ja eilen se menikin paremmin kuin on ikinä mennyt! Mentiin tosi hienoja pohkeenväistöjä ja rauhallista ravia sekä laukkaa, Nando oli aivan kevyt kädelle. Olin ihmeissäni Nandon rauhallisuudesta, koska edellisenä päivänä Nando oli vaan kävelytyksessä kovan pakkasen vuoksi.

Kruunulla olen alkanut tuuppailemaan kunnolla, ja kaivanut koulupenkin esiin kahden kuukauden jälkeen. Ainakin viimeiset 2kk ollaan siis menty vain estesatulalla, koska koulupenkki ei ollut sopiva, mutta nyt se on taas hyvä. 
Kruunun kanssa on tullut niin Tuuppari- fiilis ja yksi päivä Kruunu meni niiin hyvin, etten olisi uskonut saavani itse ratsastettua sitä niin hyväksi ikinä, kyllä oli tyytyväinen poni, sekä ratsastaja treenin jälkeen ! :) 
Viime keskiviikkona myös hyppäsin Kruunulla hieman tauon jälkeen, ja taas palautti poni mieleen miten mageeta sillä on hypätä, olin jo ihan unohtanut millaista sillä on hypätä silloin kun se on terässä, harmi kun olisi saanut jonkun kuvaamaan! Kruunu oli niin onnellinen, taisi tehdä pikku hyppyloma terää (;
oltiin yksi päivä maastossa, ja oli upea ilma !

14 kommenttia:

 1. Kuka oli Kruunun entinen omistaja? Sukupostista kun katoin niin näytti tutulta:o
  Ja kuinka kauan Kruunu on ollut myynnissä jo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli yksi Emmi. En ole varma, olisiko jostain joulukuun alusta? :)

   Poista
 2. Kuinka pitkä olit silloin kun ostitte Kruunun ja mikä sun mielestä olisi sopiva pituus sen ratsastajalle (esim. sille joka sen sitten ostaa teiltä)?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ääh en muista yhtään! :D hmm en tiedä, se riippuu ihan ratsastajan ruumiinrakenteesta, sekä siitä että kasvaako paljon :)

   Poista
 3. Tiesittekö että Nandolla on toi vika kun ostitte sen ? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyisin samaa ! :)

   Poista
  2. Ei, onneksi Nando on nuori ja toi paranee hyvin, ja sillä voi kuitenkin kokoajan treenata normisti. Luultavasti omistajat ovat tienneet että sillä on jotain, mutta kun saksassa on se tyyli ettei aleta tutkimaan mikä, niin ovat vaan myyneet eteenpäin ja olettaneet ettei sitä saa parannettua, ja Fanny sanoikin että Nandosta näkee jo sen seisoessa että se on laadukas, ja luultavasti sitä ei olisi myyty ollenkaan, ainakaan sillä hinnalla mikä siitä maksettiin :D

   Poista
 4. Onks kruunu vielki myynnissä? Ja ootko muka 14???! :o

  VastaaPoista
 5. Paljon kruunu n. maksaa. Kysyn ihan mielenkiinnosta vaan :)

  VastaaPoista
 6. hei onko nandolla siinä kipeän alueen kohdalla semmoisia pieniä pehmeitä patteja?(: ja miten se hoidetaan? sillä omalla ponillani mahan alla on semmoisia patteja, ja saattaa sen takia olla niin ärtynyt satulavyön kiristyksessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverin ponilla oli kans juuri satulan vyön kohdalla patteja niin EL. Sanoin että johtuu siitä kun satula vyö löysätään niin nopeasti ratsastuksen jälkeen että pitäsi parikin kierrosta aina kävellä kun satula vyötä on löysänny sillä kahella reijällä:)

   Poista
  2. Ei ole mitään patteja, vaan lihakset kipeinä siitä kun on tippunut luult. Esteen päälle ja sen solissiteen takia kun on joutunut kannattelemaan sitä lapaa, tota hoidetaan vaan hieronnalla ja arnikalla :)

   Poista